Warsztaty kulinarne PL / EN - Wspólna kolacja - Kraków

Podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w trakcie Festiwalu Kultury Żydowskiej będziemy podróżować wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Zajrzymy do Italii, Portugalii a także do Grecji i Hiszpanii, by pokazać, że stół może łączyć różne narody i religie i że nic pewniejszego niż zmiana w kuchni. 

Włochy: 25.06 godzina 17.00

Caponata to najlepszy przykład fuzji między kuchnią żydowską a włoską. I to w dodatku kuchnią żydowską o hiszpańskich korzeniach. Tego dnia pokażemy jakie przysmaki pojawiały się na stołach żydowskich i chrześcijańskich i jak trzeba się było czasem nagimnastykować, by klasyczne dania z Livorno były zgodne z zasadami kaszrutu. I jak łatwo zapomnieć o tym, skąd wzięła się caponata. Spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie dlaczego caponata z Sycylii nijak się ma do caponaty z Neapolu.

Concia di zucchine - przekąska z cukinii z miętą, znana pod wieloma nazwami i w wielu miejscach w Italii, zrobimy ją po neapolitańsku z octem
Caponata - sycylijski sposób na bakłażana,czyli przykład dania, które kuchnia włoska zaanektowała jako własne, choć w sycylijskich kuchniach pojawiło sie dopiero po 1492 roku
Caciucco - włoski rybny gulasz z Livorno przerobiony przez przybyszów z Hiszpanii tak, by mógł się pojawić na żydowskim stole, zdradzimy szczegóły! 
Pizzarelle - smażone pączki z macy? brzmi dziwnie, ale smakuje świetnie, nie tylko w Rzymie, zwłaszcza po polaniu miodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bilety

Czerwiec 2024

25 .06

 wtorek

 17:00

Kraków

Hotel Eden