Warsztaty kulinarne PL / EN - Wspólna kolacja Hiszpania

Hiszpania: WEGE
27.06, godzina 17.00

Choć żydzi w większości opuścili Hiszpanię po 1492 roku kulinarnych pamiątek pozostawili całkiem sporo. Są placki idealne na Święto Trąbek i bakłażany, których nikt w Europie nie chciał jeść. Opowiemy dlaczego i pokażemy jak je przyrządzić pierwszego dnia a potem powędrujemy śladami, tych którzy opuszczając swoje domy wspaniale zasilili kuchnie w innych krajach zupełnie nowymi pomysłami. 

Keftes de prasa - kotleciki z pora, idealne na Święto Trąbek, jeśli wolicie Rosz ha-Szana
Berenjenas con miel - w przeszłości mało kto jadł bakłażany, żydowscy kucharze musieli je przyrządzać, a jedną z najprostszych i zachwycających przekąsek w Hiszpanii są smażone bakłażany z miodem
Arroz con habas - ryż z bobem, czasem z fasolą, danie proste, znane pod wieloma nazwami, my przyrządzimy je na modłę sefardyjską z szafranem
Almendrados - znane w hiszpańskich zakonach i jako deser andaluzyjskich żydów

CZYTAJ WIĘCEJ

Bilety

Brak wydarzeń