"
Czy wiesz jaka zupa nazywana jest zupą mocy? Tak, to rosół! Aromatyczny wywar z dobrego mięsa i włoszczyzny gotowany przez wiele godzin. A czy znasz jego azjatycką wersję, czyli ramen? Zupę na tyle sycącą, że z powodzeniem zastępuje drugie danie. Bogatą w ciekawe składniki - owoce morza, grzyby, tofu… Możliwości jest tak wiele!
Wspólnie z prowadzącym, Grzegorzem Chlebowiczem, przygotujemy od podstaw dwie różne wersje tego wyśmienitego dania:
-
Tantanmen ramen - bardzo popularny, łatwy w przygotowaniu ramen. Wywar przygotowany na kościach wieprzowych zagęszczony pastą z sezamu lub soi podany z olejem z chilli. Najczęściej podawany z boczkiem chashu, marynowanym jajkiem nitamago, prażoną wieprzowiną i kapustą pak choi.
-
Vegan mushrooms shoyu ramen - wegański wywar na pieczonych warzywach takich jak: cukinia, bakłażan, kalafior itp., różnych odmianach grzybów suszonych i świeżych oraz przypraw.
Ramen doprawimy tare na bazie sosów sojowych. Podamy z olejem z palonego czosnku i mlekiem sojowym. Dodatki to oczywiście grzyby, kiełki fasoli mung, zioła i prażona cebulka.
-
Podczas warsztatu pracujesz w grupach liczących 4 osoby
-
Każdy uczestnik bierze czynny udział w przygotowaniu posiłków
Do zobaczenia przy wspólnym stole !"