Warszawa
Cook Story by Samsung
ul. Klimczaka 1 lok 13
23.11.2019
17:00
Czy wiecie, że polskie gęsi to prawdziwa arystokracja wśród drobiu na rynku europejskim? I choć polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami, gęsina na polskich stołach gości bardzo rzadko. Znana nam także jako francuski rarytas "foie gras", czyli pasztet z gęsich wątróbek jest jednym z najzdrowszych mięs.
Mięso z gęsi bogate jest w pełnowartościowe białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi omega-3 i omega-6.
To mięso idealnie komponuje się z owocami, takimi jak jabłka czy gruszki czy suszone śliwki. Doskonale nadaje się też do pieczeni, pasztetów, czy jako baza treściwych zup.
Podczas tych niezwykłych zajęć z Tomaszem Kuczkowskim nauczymy się jak ją czyścić, poprawnie obrabiać (filetować, czy porcjować) oraz w czym najsmaczniej ją zamarynować oraz jakie dodatki świetnie się z nią komponują.
CZYTAJ WIĘCEJ