Znajdź

 Wydarzenie

 Wybierz

 Miejsca

 Wypełnij

 Formularz

 Opłać

 Bilet

Andrzej Jagodziński Trio

 Warszawa

 Wawerska Strefa Kultury sala widowiskowa
 ul. Żegańska 1a

  08.11.2019

 19:00

 Ceny biletów

Andrzej Jagodziński
Artysta wszechstronny;  waltornista z wykształcenia, pianista jazzowy, akordeonista, kompozytor, aranżer i pedagog. Karierę jazzową rozpoczął zdobyciem głównych nagród – indywidualnej i zespołowej na festiwalu ‚Złota Tarka’ w 1979 roku. Do dzisiaj dzięki swojej wyjątkowej umiejętności wtopienia się w brzmienie i konwencje danego zespołu gra w różnych stylistycznie formacjach, zawsze z elitą polskiego jazzu: Old Timers, Swing Session, Quintessence, String Connection, Kwartet Janusza Muniaka, Kwartet Tomasza Szukalskiego, Polish All Stars Jarosława Śmietany, formacje Jana „Ptaszyna” Wróblewskiego.

W swej dotychczasowej karierze koncertował niemal na całym świecie biorąc udział między innymi w Jazz Yatra – Bombay, Ost-West Nurnberg, Jazz in Europe-Paris, Skane Festivalen in Malmo, Edinburgh Art Festival, Ankara Music Festival, Leverkusener Jazz Tage, Istanbul International Festival, Ankara Music Festival.
Od kiedy w 1993 roku powstało trio firmowane jego nazwiskiem, artysta aranżuje utwory Fryderyka Chopina – autorski pomysł oraz wielki sukces artystyczny i komercyjny (albumy ”Chopin”, „Chopin Once More”, „Les Brillantes”, „Sonata b-moll”), a także muzykę ludową (album „Muzyka Polska”). Od samego początku lider Trio samodzielnie dobiera i aranżuje repertuar na kolejne płyty.  Od 2004 wraz z pomysłodawcą projektu Januszem Szromem i Andrzejem Łukasikiem tworzą zespół „Straszni Panowie Trzej”. Formacja ta nagrała dwie płyty, których pierwsza otrzymała status Złotej Płyty.
 
Jako akordeonista udzielał się w wielu projektach, m.in. z Januszem Stroblem, Project Grappelli  czy Anetą Łastik. Wielki sukces odniosła współpraca z włoskim pianistą Giovannim Mirabassim i wydanie dwóch płyt: „Giovanni Mirabassi i Andrzej Jagodziński Trio” oraz „C-minor”, która spotkała się z wielkim zainteresowaniem w Japonii.
Na swoim koncie ma również wiele dokonań we współpracy z wokalistami, m.in. Anetą Łastik (od występów z nią zaczęło się – występ w ramach ‚Złotej Tarki’ w 1979 r.), Ewą Bem (już 30 lat współpracy), Grażyną Auguścik, Urszulą Dudziak, Agnieszką Wilczyńską, Anną Stankiewicz, Januszem Szromem.
Od ponad 20 lat zajmuje się działalnością pedagogiczną. Prowadzi klasę fortepianu, zespoły jazzowe oraz wykłada improwizację jazzową na Wydziale Jazzu w Zespole Państwowych Szkół Muzycznej przy ul. Bednarskiej w Warszawie. W 2005 roku jako jedyny Polak zasiadał w jury I Międzynarodowego Konkursu Pianistów Jazzowych w Moskwie.
20-lecie istnienia swojego Trio świętował prawykonaniem „Koncertu fortepianowego g-moll”  z towarzyszeniem trio jazzowego i orkiestry symfonicznej, który artysta skomponował na tę okazję. Premiera utworu w wykonaniu Trio Andrzeja Jagodzińskiego oraz Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Narodowej, a także płyty o tym samym tytule, miała miejsce podczas jubileuszowego koncertu w Filharmonii Narodowej w Warszawie w listopadzie 2013 roku.
NAGRODY
1979      – ZŁOTA TARKA
1994      – FRYDERYK za płytę „CHOPIN” w kategorii „Jazzowa płyta roku”
1995      – MATEUSZ – Nagroda Muzyczna Programu Trzeciego Polskiego Radia im. Mateusza Święcickiego w dziedzinie muzyki jazzowej
1995      – MELOMANI – nagroda Stowarzyszenia „Melomani” w kategorii „Artysta roku”
2001      – FRYDERYK w kategorii „Jazzowy muzyk roku”
2005      – Brązowy Medal Zasłużony Kulturze GLORIA ARTIS – nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
2012      – Nagroda miasta st. Warszawy
2012      – Nagroda Indywidualna I Stopnia za Szczególny Wkład w Rozwój Edukacji Artystycznej w    Polsce
Wybrana dyskografia
„Ballady Bułata Okudżawy” (1977; Aneta Łastik; MUZA Polskie Nagrania)
„Be a Man” (1981; Ewa Bem&Swing Session; Polskie Nagrania)
„Live in Warsaw” (1986; String Connection; Polskie Nagrania)
„Old Timers” (1989; Old Timers; Polskie Nagrania)
„Birthday” (1992; Quintessence;  Eryk Kulm Jazz Productions)
„Live in Hades”(1993; Jan Ptaszyn Wróblewski Quartet; Polonia Records)
„Chopin” (1993; Andrzej Jagodziński Trio; Polonia Records)
„Christmas” (1994; Andrzej Jagodziński Trio; Polonia Records)
„Kolęda na cały rok” (1994; Ewa Bem; Koch International)
„Chopin-Live at The National Philharmonic” (1995; Andrzej Jagodziński Trio; Polonia Records)
„Quiet City” (1995; Wojtek Staroniewicz Quartet; Polonia Records)
„Kakaruka” (1995; Henryk Miśkiewicz; GRAMI)
„Koncert Inaczej” (1995; Kasia Kowalska; Polygram)
„Do widzenia, do jutra” (1996; Mariusz „Fazi” Mielczarek; Black Label Records)
„Piosenki lwowskie” (1996; Włodzimierz Nahorny; Polonia Records)
„Duety” (1996; Irena Santor; Pomaton EMI)
„Deep cut” (1997; Andrzej Jagodziński Trio; CDSound Int.)
„Szeptem” (1998; Anna Maria Jopek; Polygram)
„Tribute to Marek & Wacek” (1998; Marcin Masecki, Andrzej Jagodziński; Polonia Records)
„Chopin once more” (1999; Andrzej Jagodziński Trio, gość specjalny – Janusz Olejniczak; ZPR Records)
„Avec le temps” (1999; Aneta Łastik; ZPR Records)
„Wierny sobie” (2002; Janusz Strobel; Polskie Radio SA)
Giovanni Mirabassi & Andrzej Jagodziński (2002; Dreadlines)
„Tango” (2004; Sinfonia Viva; DUX)
„Uniesienie” (2005; Henryk Miśkiewicz; GRAMI)
„C Minor” (2005; Giovanni Mirabassi & Andrzej Jagodziński Trio; ProFonica)
„More Love” (2005; Henryk Miśkiewicz; Black Label Records)
„Remembrances” (2005; Henryk Miskiewicz; Black Label Records)
„Straszni Panowie Trzej” (2006; Andrzej Łukasik, Janusz Szrom; AGORA SA)
„Circle” (2007; Piotr Wojtasik; SOJAZZ)
„Cicho, cicho pastuszkowie” (2007; Janusz Szrom, Joanna Trzepiecińska; AGORA SA)
„Project Grappelli” (2008; Krzysztof Jakowicz, Maciej Strzelczyk, Andrzej Jagodziński, Konrad Zemler, Andrzej Łukasik; AGORA SA )
„Andrzej Kurylewicz z cyklu Wielcy Kompozytorzy Filmowi” (2008; Andrzej Jagodziński Trio, orkiestra Sinfonia Viva; AGORA SA)
„Krzysztof Komeda z cyklu Wielcy Kompozytorzy Filmowi” (2008; Andrzej Jagodziński Trio, orkiestra Sinfonia Viva; AGORA SA)
„Pieśni rosyjskie” (2009; Aneta Łastik; MUZA Polskie Nagrania)
„Warownym grodem” (2009; Agnieszka Wilczyńska, Andrzej Jagodziński Trio; Wydawnictwo WARTO)
„Chopin – Jagodziński: Sonata b-moll” (2009; Andrzej Jagodziński Trio; AGORA SA)
„Chopin. Les Brillantes” (2010; Andrzej Jagodziński Trio; SRMT)
„Muzyka Polska” (2011; Andrzej Jagodziński Trio, Orkiestra Smyczkowa AUKSO oraz Grażyna Auguścik, Jadwiga Kotnowska, Anna Sikorzak-Olek; SRMT)
„Tranquillo. Staroniewicz Jagodziński Rajski” (2012; Wojciech Staroniewicz, Andrzej Jagodziński Trio, Polska Filharmonia Kameralna Sopot; Allegro Records)
„Strobel Kofta Wołek” (2013; Janusz Strobel, Anna Stankiewicz; SRMT)
Andrzej Jagodziński „Koncert fortepianowy g-moll” (2013; Andrzej Jagodziński Trio, Orkiestra Filharmonii Narodowej w Warszawie; SRMT)
„Straszni Panowie Trzej -2 „ (2014; Janusz Szrom, Andrzej Jagodziński, Andrzej Łukasik i goście, Blue Note Agencja Artystyczna)

 

 

Czesław „Maly”Bartkowski (ur. 19 kwietnia 1943 w Łodzi) – polski perkusista jazzowy; pedagog.
Z muzyką ma do czynienia już od 6. roku życia. Jest absolwentem Średniej Szkoły Muzycznej we Wrocławiu (klasa perkusji). Zadebiutował oficjalnie w roku 1960 jako perkusista zespołu Far Quartet Jerzego Pakulskiego.
W roku 1963 nawiązał współpracę ze Zbigniewem Namysłowskim i został muzykiem w jego zespole (Kwartet Zbigniewa Namysłowskiego). Grał też z innymi znanymi grupami jazzowymi, m.in. z Niemen Enigmatic (Czesława Niemena) czy też z Grupą Michała Urbaniaka.
Bardzo często grał w triach:
z Tomaszem Stańką (trąbka) i Adamem Makowiczem (fortepian),
z Wojciechem Karolakiem (fortepian, organy) i Tomaszem Szukalskim (saksofon tenorowy),
z Arturem Dutkiewiczem (fortepian) i Andrzejem Cudzichem (kontrabas),
z Markiem Blizińskim (gitara) i Zbigniewem Wegehauptem (kontrabas),
z Andrzejem Jagodzińskim (pianino) i Adamem Cegielskim (kontrabas).
Współpracował również ze Studiem Jazzowym Polskiego Radia oraz z zespołami Mainstream i InFormation Sławomira Kulpowicza.
Brał ponadto udział w realizacji nagrań takich piosenkarzy, jak Ewa Bem, Urszula Dudziak i Stanisław Sojka, muzyków zagranicznych, jak: Freddie Hubbard, Clark Terry, Joe Newman, Art Farmer, Ben Webster, oraz polskiego zespołu Novi Singers.
Występował nie tylko w kraju, lecz również za granicą (Indie, USA, Nowa Zelandia, Australia oraz liczne kraje Europy).
W roku 1993 został wykładowcą w Średniej szkole Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie oraz warszawskiego Studium Jazzowego.
NAGRODY
1983-1988 – zwycięstwa w ankietach czytelników czasopisma "Jazz Forum" (kategoria: perkusista roku)
odznaczenie Zasłużony Działacz Kultury
Nagroda Indywidualna I Stopnia za Szczególny Wkład w Rozwój Edukacji Artystycznej w Polsce

DYSKOGRAFIA
1964LolaZbigniew NamysłowskistudyjnyDecca
1965Jazz Greetings from the Eastróżni wykonawcy m.in. Komeda QuintetkompilacjaFontana
1966Zbigniew Namysłowski Quartet (Polish Jazz nr 6)Zbigniew Namysłowski QuartetstudyjnyPN Muza
1969Jazz Studio Orchestra of the Polish Radio (Polish Jazz nr 19)Jan Ptaszyn WróblewskistudyjnyPN Muza
1970TorpedoNovi SingersstudyjnyPN Muza
1971Live recording (Polish Jazz nr 24)Michal Urbaniak's GroupkoncertowyPN Muza
1972Krzysztof Komeda. PolJazz ArchivesKrzysztof KomedakompilacjaPoljazz
1973Constelation Live (Polish Jazz nr 36)Michał UrbaniakkoncertowaPN Muza
1973 ?Podróż na Południe (Moving South)Wojciech Karolak, Michał UrbaniakstudyjnePN Muza
1973Paratyphus BMichal Urbaniak GroupSpiegelei/Intercord1973InactinMichal Urbaniak GroupSpiegelei/Intercord
1974FusionMichal Urbaniak GroupColumbia
1974AtmaMichal Urbaniak's FusionColumbia
1974Mainstream (Polish Jazz nr 40)Jan Ptaszyn WróblewskistudyjnyPN Muza
1974Five Four ThreeNovi SingersstudyjnyPN Muza
1975Tomasz Stańko & Adam Makowicz UnitTomasz Stańko, Adam MakowiczJG Records1975Easy!Wojciech KarolakstudyjnyPN Muza
1975Kujaviak Goes Funky (Polish Jazz nr 46)Zbigniew NamysłowskistudyjnyPN Muza
1976Drums Dream
Czesław BartkowskistudyjnyPN Muza
1976UnitTomasz Stańko, Adam MakowiczPoljazz1978Clark Terry Big BandClark Terry Big BandPoljazz
1980WaveMarek Bliziński TrioPoljazz
1981Andrzej Dąbrowski i Kwintet Pawła PerlińskiegoAndrzej DąbrowskiPoljazz
1981MosquitoExtra BallPoljazz1981BlublulaStanisław SojkastudyjnyPN Muza
1982In/FormationSławomir KulpowiczPoljazz
1982Grand Standard OrchestraJan Ptaszyn WróblewskistudyjnyPoljazz
1984SakeZbigniew WegehauptPoljazz
19821984Music 81 Polish Jazz nr 69Tomasz StańkoPN Muza
1985Time KillersWojciech Karolak i Tomasz SzukalskiHelicon
1985A i JTomasz StańkostudyjnyPoljazz
1986Tina KamilaTomasz SzukalskiPN Muza
1987Tina BluesTomasz SzukalskiPoljazz
1987Continuation Polish Jazz nr 70Henryk MajewskiPN Muza
1993ChopinAndrzej JagodzińskiPolonia Record
1995Chopin - Live at The National PhilharmonicAndrzej Jagodziński
2003Utwory Wasowskiego i PrzyboryWojciech Karolak TrioUniversal Music Group

 

 

Adam Cegielski (ur. 3 kwietnia 1967 w Jeleniej Górze) – polski muzyk jazzowy, grający na kontrabasie.
Absolwent Podstawowej Szkoły Muzycznej w klasie fortepianu i Liceum Muzycznego w klasie kontrabasu w Bielsku-Białejoraz Wydziału Instrumentalnego Akademii Muzycznej w Warszawie w klasie kontrabasu Andrzeja Mysińskiego. Na scenie muzycznej zadebiutował w 1988 r. w Kwartecie Kazimierza Jonkisza, w którym występował do 1991 roku. W 1990 r,. jako członek zespołu Central Heating Trio, zdobył I nagrodę i wyróżnienie indywidualne na konkursie Jazz Juniors w Krakowie, VI nagrodę w Europejskim Konkursie Jazzowym w Hoeilaart (Belgia), „Klucz do Kariery” Pomorskiej Jesieni Jazzowej w Bydgoszczy. Również w 1990 r. znalazł się także wśród finalistów konkursu International Jazz Federation w Leverkusen(RFN). W 1994 r. został stypendystą Fundacji Kultury Polskiej im. Krzysztofa Komedy.
W kolejnych latach koncertował i nagrywał z m.in.: Quintessence (1991–1993), Kwartetem Kuby Stankiewicza (1992–1995), Triem Andrzeja Jagodzińskiego (od 1993), jak również okazjonalnie z Ewą Bem, Lorą Szafran, Janem „Ptaszynem” Wróblewskim, Wojciechem Karolakiem, Tomaszem Stańką, Zbigniewem Namysłowskim, Henrykiem Miśkiewiczem, Zbigniewem Preisnerem, Janem A.P. Kaczmarkiem oraz orkiestrami symfonicznymi Concerto Avenna (1991–1992) i Sinfonia Varsovia (1991–1995).
Od 1994 r. zajmuje się działalnością pedagogiczną. Obecnie prowadzi klasę kontrabasu na Wydziale Jazzu w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych im. Fryderyka Chopina w Warszawie, w której to od 2005 r. zajmuje stanowisko wicedyrektora do spraw kształcenia jazzowego.
WYBRANA DYSKOGRAFIA
Sinfonia Polonia I.J.Paderewski – Sinfonia Varsovia, dyrygent J.Maksymiuk
Gala Concert Sevilla '93 – Sinfonia Varsovia, dyrygent K.Penderecki
Birthday – Quintessence (najlepsza płyta roku 1992 w ankiecie czytelników Jazz Forum)
Northern Song – Kuba Stankiewicz Quartet (najlepsza płyta roku 1993 w ankieta czytelników Jazz Forum)
Made in Poland – Jan „Ptaszyn” Wróblewski
A Farewell to Maria – Tomasz Stańko
More Love – Henryk Miśkiewicz
Quiet City – Wojtek Staroniewicz Quartet
Chopin – Andrzej Jagodziński Trio (najlepsza płyta roku 1994 w ankiecie czytelników Jazz Forum)
Christmas – Andrzej Jagodziński Trio
I want to be happy – Piotr Cieślikowski Quartet
Chopin – Live at the National Philharmonic – Andrzej Jagodziński Trio
Kolęda na cały rok – Ewa Bem
Deep Cut – Andrzej Jagodziński Trio
Beeing confused – Krzysztof Herdzin Quintet
Duety – Irena Santor
Koncert Inaczej – Kasia Kowalska
Szeptem – Anna Maria Jopek
Uczucia – Michał Bajor
Chopin Once More – Andrzej Jagodziński Trio
Dreadlines – Giovanni Mirabassi & Andrzej Jagodziński Trio

 

Rozwiń

Jak dokonać rezerwacji?

Przesuwając kursorem myszy po planie sali pojawi się cena biletu jak i ilość wolnych miejsc w każdym z sektorów. Po kliknięciu w wybrany sektor pokażą się poszczególne miejsca - kolory wskazują dostępność i kategorię cenową. Wystarczy zaznaczyć wybrane miejsca i przejść dalej do formularza rezerwacji. Po wypełnieniu swoich danych, spośród dostępnych możliwości wybiera się sposób płatności jak i dostarczenia biletów. Rezerwacja zostaje utworzona po kliknięciu "Zamawiam".

Plan sali

-.
 
 
 
 
rzędy A - F - krzesła
rzędy I-XV - fotele teatralne
-.
-.
 
-.
A .
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
A .
B .
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
B .
C .
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
C .
D.
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
D.
E .
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
E .
F .
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
F .
-.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-.
I.
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
I.
II.
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
II.
III.
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
III.
IV.
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
IV.
V.
1
2
3
 
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
V.
VI.
 
1
2
3
 
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
VI.
VII.
1
2
3
 
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
VII.
VIII.
1
2
3
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
VIII.
IX.
1
2
3
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
IX.
X.
 
1
2
3
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
X.
XI.
1
2
3
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
XI.
XII.
 
1
2
3
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
XII.
XIII.
 
1
2
3
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
XIII.
XIV.
 
1
2
3
 
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
XIV.
XV.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
 
XV.

Podsumowanie

zaznaczonych miejsc: 0

Legenda

miejsca niedostępne