Warszawa

 Cook Story by Samsung
 ul. Klimczaka 1 lok 13

 23.07.2020

 18:30
 

Grecka kuchnia jest jedną z najzdrowszych na świecie... Jest nie tylko niezwykle aromatyczna, ale także jest bez wątpienia kuchnią, w której można zakochać się bez pamięci. Świeże, kolorowe warzywa, ryby i owoce morza, aromatyczne zioła, oliwa, purpurowe oliwki kalamata, znakomite sery, jogurty, wino. Taka kuchnia
nie może się znudzić. Greckie gotowanie to pochwała prostoty, świeże pachnące słońcem składniki bronią się same. A oliwa, cytryna i oregano podkręcają niepowtarzalny smak greckich potraw!

Grecy lubią jeść i lubią dzielić się jedzeniem. Przy zastawionych rozmaitymi daniami stołach biesiadują do późna... Uczta zaczyna się od przekąsek, czyli mezedes. My także zaczniemy od jednej z nich, ale z polskim akcentem!

Zrobimy mini gołąbki z ryżem wzorowane na greckich dolmades, ale zamiast liści winogron, wykorzystamy liście botwiny. Do gołąbków obowiązkowo domowy sos tzatziki z ziołami do wyboru.
A potem czeka nas prawdziwa uczta – musaka - grecki klasyk – zapiekanka z bakłażanów i ziemniaków z aromatycznym sosem z mielonego mięsa. Na warsztatach jednak musaka w wersji wegetariańskiej i do tego fit ! Zamiast mięsa – soczewica. Zamiast sosu beszamelowego – jogurt. Kto nie lubi bakłażanów – dodaje cukinię. Oba dania – zdrowe, pożywne, świetne na drugi dzień, wykorzystamy w nich ziemniaki i ryż ugotowane poprzedniego dnia (nic się nie zmarnuje). Gotujemy z prostych składników, dania lekkie, w sam raz na lato! :)

Menu jest odpowiednie dla wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej.

Przy gotowaniu porozmawiamy sobie też o tym, dlaczego grecka kuchnia uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

Yia mas! Na zdrowie!

CZYTAJ WIĘCEJ