Kraków

 Hotel Eden
 ul. Ciemna 14

 26.06.2024

 12:00
 

Grecja: (WEGE)
26.06, godzina 12.00

Podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w trakcie Festiwalu Kultury Żydowskiej będziemy podróżować wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Zajrzymy do Italii, Portugalii a także do Grecji i Hiszpanii, by pokazać, że stół może łączyć różne narody i religie i że nic pewniejszego niż zmiana w kuchni. 

Po podboju przez Imperium Osmańskie Saloniki stały niemalże puste. Z tego powodu stały się domem dla uciekających z Hiszpanii i Portugalii żydów. Sprawdźmy zatem jak smakował grecki stół żydowski, bo i tam doszło do wymiany i adaptacji receptur kulinarnych, które dzielili ze sobą ludzie różnych religii i kultur. 

Dolmades - gołąbki z liści winogron, na szabatową kolację - jak znalazł
Tiropita - idealne greckie śniadanie, ale gdy nazwiemy je bourekas stają się żydowskim rarytasem 
Fasolakia - jednogarnkowe danie z fasolki szparagowej, lekkie jak piórko, świetne na lato
Lukmades - smażone i słodkie pączki, sprawdzają się jako deser oraz jako przysmak hanukowy

CZYTAJ WIĘCEJ