Kraków
Hotel Eden
ul. Ciemna 14
26.06.2024
12:00
Grecja: (WEGE)
26.06, godzina 12.00
Podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w trakcie Festiwalu Kultury Żydowskiej będziemy podróżować wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Zajrzymy do Italii, Portugalii a także do Grecji i Hiszpanii, by pokazać, że stół może łączyć różne narody i religie i że nic pewniejszego niż zmiana w kuchni.
Po podboju przez Imperium Osmańskie Saloniki stały niemalże puste. Z tego powodu stały się domem dla uciekających z Hiszpanii i Portugalii żydów. Sprawdźmy zatem jak smakował grecki stół żydowski, bo i tam doszło do wymiany i adaptacji receptur kulinarnych, które dzielili ze sobą ludzie różnych religii i kultur.
Dolmades - gołąbki z liści winogron, na szabatową kolację - jak znalazł
Tiropita - idealne greckie śniadanie, ale gdy nazwiemy je bourekas stają się żydowskim rarytasem
Fasolakia - jednogarnkowe danie z fasolki szparagowej, lekkie jak piórko, świetne na lato
Lukmades - smażone i słodkie pączki, sprawdzają się jako deser oraz jako przysmak hanukowy
CZYTAJ WIĘCEJ